ilse boven het artikel

Opticien/contactlensspecialist Ilse Pennings: “Knutselen – Medisch – Modisch”

“Als ik drie flink kapotte brillen achter elkaar binnen krijg om te repareren, word ik daar heel blij van”.

Ilse Pennings (32) houdt van de optiek. Tijdens een snuffelstage op de Havo maakte ze kennis met de brillenwereld en aan die stage hield ze een leuke weekendbaan bij een opticien over. Ilse: “Ik mocht brillen verkopen, wat administratie doen en vond dat geweldig. Ik draag zelf vanaf mijn 12e een bril én contactlenzen dus die wereld was op zich niet onbekend voor mij. Na de Havo besloot ik dan ook enthousiast om optometrie te gaan studeren in Utrecht.

Dat was geen groot succes. Ik heb het twee jaar volgehouden maar ben er mee gestopt. Ik moest zoveel dingen leren die mij niets interesseerde, dat viel mij steeds zwaarder. Optometrie is een hele medische studie met bijvoorbeeld ook veel aandacht voor scheelzien en zo. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt, en ben ik uit Utrecht weggegaan”.

Juiste plek

“Het plan was toen om podotherapie te gaan studeren. Voeten, vraag me niet waarom, interesseerde mij ook heel erg. Maar vanwege mijn vooropleiding kon ik óók verkort optiek studeren en dat leek me ook wel wat. Tijdens de studie optiek wist is al snel dat ik op de juiste plek zat. Juist de combinatie van medisch, mode en techniek vind ik geweldig. Ik zou niet de hele dag alléén ogen willen meten of brillen willen verkopen of glazen willen slijpen. Maar de combinatie van die werkzaamheden maakt het een superleuk vak. Na de optiekopleiding ben ik gelijk door gegaan voor contactlensspecialist en vanaf die tijd, ik was toen 24 jaar, werk ik bij Xie Eyewear. Het leuke is dat die twee jaar optometrie nog vaak van pas komen in mijn werk. Dat is dus niet voor niks geweest”.

Ontwikkelingen

“Vaak denken mensen dat een optiekzaak hetzelfde is als een winkel. Als er geen klanten zijn heb je ook niet veel te doen. Maar dat is een misvatting. Als er niemand in de winkel is heb ik juist tijd om brillenglazen te slijpen, administratie te doen of aandacht aan de inkoop en de bestellingen te geven. In de optiek gaan de technische ontwikkelingen maar door, in productieprocessen, materialen en vormgeving. Daar kan ik van genieten.

Niet alle ontwikkelingen zijn voor mij even geweldig. Zo moet ik vaak uitleggen waarin het verschil zit tussen onze prijzen en de internetprijzen voor bijvoorbeeld contactlenzen. Daar zit inderdaad verschil in maar bij ons krijg je de lenzen mét de bijbehorende controles. Je krijgt advies als je een andere lens nodig hebt, je krijgt een nieuwe lens als je er eentje kwijt bent, instructies als je ze moet leren in zetten en advies als je problemen hebt zoals droge of brandende ogen.

Ik haal heel veel energie uit alle positieve ontwikkelingen, dat zijn er gelukkig veel meer. We kunnen steeds meer maatwerk leveren, met 3D technieken worden echt fantastische brillen helemaal op maat gemaakt. Ideaal voor mensen met een brede neusbrug ofzo. Die ontwikkelingen vind ik super. Dat gecombineerd met het contact dat ik in de winkel heb met klanten en het gepriegel in de werkplaats zorgt ervoor dat ik helemaal happy voel”

Maak kennis met Ilse

Leeftijd: 32
Favoriete Film: Green Mile
Sport: Fitness
Mooiste plek ter wereld: Canada, ik wil zeker Vancouver een keer bezoeken.
Onhebbelijkheid: ik heb een beetje een ochtendhumeur

Wij van Xie

Ze meten je ogen, adviseren bij het zoeken naar het juiste montuur, slijpen brillenglazen, weten alles over lenzen én stellen die supertoffe collectie samen. Bij Xie Eyewear werkt al heel lang een vast team van brillenfreaks. Maar wie zijn zij eigenlijk en waarom kozen ze voor de optiek?

In deze nieuwe serie maak je kennis met ‘Wij van Xie’.


Lees meer over onze collecties


Top